Czy warto zatrudnić się w pizzerii?

jedzenie
domowa pizza

Pizzeria która zatrudnia doświadczonych kucharzy, nie ma takich problemów jak zafascynowani amatorzy, którzy działają na zasadzie prób i błędów, często eksperymentując.  Prawie każdy z nas robił kiedyś domową pizzę, jednak stojąc przed piekarnikiem, zadawaliśmy sobie jedno pytanie: ile? Żeby dobrze upiec naszą pizzę, musimy przede wszystkim ustawić odpowiednią temperaturę. Ta zależy od tego w jaki sposób grzeje nasz piekarnik, a to jest zależne od tego, jaką technologię wykorzystuje. W piekarnikach gazowych, nasza pizza, będzie zawsze się nagrzewała od dołu, więc to może nam trochę ograniczyć inwencję twórczą, jednak nie ma się co załamywać! Nawet na tradycyjnym piekarniku gazowym możemy upichcić coś dobrego.

Jak wypiekają pizzę?

W piekarnikach elektrycznych warto ustawić termo obieg, albo nagrzewać nasze dzieło od góry i od dołu. Te sposoby zazwyczaj zapewniają najlepsze temperatury, przy tym nagrzewają się najszybciej. Więc generalna zasada jest taka: im więcej tym lepiej. Im bardziej zbliżymy się do poziomu kilkuset stopni, każda pizzeria w swoich piecach uzyskuje spokojnie 400-500 stopni, tym bardziej nasza pizza będzie smaczna. Zazwyczaj, żeby rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury, potrzeba trochę czasu. Jest to kwestia indywidualna, jednak zwykle do osiągnięcia pożądanej temperatury, musimy poczekać jakieś pół godziny.Na rynku istnieje również opcja kupna specjalnego kamienia do pizzy. Tego typu system wykorzystuje min. szczecin-pizza.pl

Godziny otwarcia pizzerii

Business People Having Meal TogetherNagrzewa się on w znacznym stopniu i daje wysoką jakość wyrobu oraz oczywiście dużą satysfakcję z jedzenia. Jeśli natomiast nie mamy pod ręką kamienia, pizza powinna się znaleźć jak najniżej piekarnika, dzięki temu więcej ciepła będzie przekazane na sam spód. Jest to bardzo ważne ponieważ ciasto wymaga o wiele większych temperatur niż np. ser, który topi się w stosunkowo bardzo niskich temperaturach. Jeśli mamy doby piekarnik, nasza pizza upiecze się w kilka minut, ale wiąże się z tym pewne niebezpieczeństwo.

Porady i ciekawostki

Jeśli przegapimy odpowiedni moment, idąc na przykład wywiesić pranie, to nasza pizza się przypali. To naprawdę bardzo ważne żeby o tym pamiętać, bo czasami nawet kilkadziesiąt sekund robi ogromną różnicę. Każda pizzeria ma wyszkolonych pracowników, którzy w trakcie wieloletniej pracy, raczej do takiej sytuacji nie dopuszczają. Jeśli się to nam przytrafi, to nie załamujcie się, tylko próbujcie dalej ! Zdarza się to zazwyczaj niedoświadczonym osobom. Gdy to już się stanie, nie warto szorować naszej blachy czy kamienia czym popadnie. Możemy uszkodzić powierzchnię blachy i w ten sposób zniweczyć precyzyjną fakturę którą kupiliśmy.